niedziela, 11 stycznia 2009

Muffinki bananowo - marchewkowe

Z okazji zakupienia wczoraj specjalnej formy, upieklam dzis muffiny. Pierwsze w zyciu :) wyszly przepyszne, az Polowek skomentowal, ze wysoko sobie poprzeczke postawilam, bo kazde nastepne nie moga byc gorsze ;) Z powodu brzydkiej pogody musialam znalezc przepis pasujacy do tego co mam w domu, a przy okazji taki, bym mogla sie pozbyc przejrzalych juz bananow. Idealny okazal sie przepis z Easy Food (sep. 07). Nieznacznie go zmienilam, dodalam troche wiecej mleka, usunalam orzeszki ziemne, dodalam otreby.

 


- 225g mąki
- 80g białego cukru
- 95g brązowego cukru (ja użyłam light brown)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 3 dojrzałe banany (im bardziej, tym lepiej)
- 80g masła
- 5 łyżek mleka
- 1 duże jajko
- 2 marchewki
- 2 łyżki otrębów

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180st, przygotować formę.
2. Mąkę, biały i brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę, gałkę muszkatołową i sól wsypać do dużej miski.
3. Obrać o rozgnieść widelcem banany. Marchewkę obrać,zetrzeć na drobnej tarce i dodać do bananów. W międzyczasie rozpuścić masło.
4. W mniejszej misce połączyć masło, mleko i jajko. Przelać do mąki i dodać banany z marchwią oraz otręby.
5. Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do foremek (2/3 zysokości)
6. Piec około 20-25 minut
7. Z tej ilości ciasta otrzymujemy ok 6-8 muffinów (forma na 6), po upieczeniu i ostudzeniu nadają się do zamrożenia.

2 komentarze:

Eve.eire pisze...

Wygladaja pieknie. Nigdy nie poczynialam wypiekow z marchewka ale chyba czas sie zabrac :)

Anonimowy pisze...

Fajne muffinki :)! Świetnie wyglądają! Też ostatnio robiłam muffinki bananowe ;).