niedziela, 27 kwietnia 2008

Ciasto waniliowe (Tea loaf)

Pierwszy mój wypiek w małej formie (u nas tzw. loaf tin). Przepis prosto z irlandzkiej gazety Easy Food. Łatwe i szybkie w wykonaniu, do tego to taka baza... dobre będzie przełożone dżemem lub podane z bita śmietaną :D Dla pełnego wyspiarskiego efektu powinno być polane lukrem, duuuużo lukru...

 



- olej do wysmarowania foremki
- 180g miękkiej margaryny
- 180g drobnego cukru (caster)
- 3 jajka
- 2tsp esencji waniliowej
- 150g mąki kukurydzianej
- 150g zwykłej mąki
- 1tsp proszku do pieczenia
- 3tbsp mleka

1. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C i wysmarować formę średniej wielkości olejem. Wyłożyć papierem do pieczenia i ponownie wysmarować olejem.
2. Utrzeć margarynę z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta, dodać jajka - każde oddzielnie. W międzyczasie cały czas miksować. Dodać esencję waniliową i dalej miksować.
3. Przesiać mąkę kukurydzianą, zwykłą, proszek do pieczenia (w przypadku gdy używamy baking powder) i dodać do zmiksowanej masy. Na końcu dodać mleko i miksować do uzyskania gęstego, gładkiego ciasta.
4. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy i piec ok. 1 godzinę i 15 minut. Pozostawić w formie do wystygnięcia przez 10 minut. Następnie wyjąć z formy.

Brak komentarzy: