wtorek, 9 czerwca 2009

Sałatka z ryżem

Szybka, smaczna, sycąca i ciesząca oko sałatka. Przepis z książki Jamiego (Ministry of Food). Na pewno zdrowsza od tych kupowanych w sklepie, m.in. dlatego, że wiemy co w niej dokładnie jest i jakiej jakości składników użyliśmy. Przepis na 4 porcje. Zamiast papryki ze słoika można użyć suszonych pomidorów.

 


- sól i pieprz
- 250g mieszanki długoziarnistego i dzikiego ryżu
- kilka listków bazylii
- kilka listków mięty
- kilka listków pietruszki
- 200g opiekanej papryki ze słoika
- połowa papryczki chilli
- 1 cytryna
- 4 łyżki sosu z oliwy i soku z cytryny

1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony ryż wykładamy n talerz i pozostawiamy do ostygnięcia.
2. W międzyczasie kroimy drobno paprykę i chilli (bez nasion!).
3. Robimy sos (3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz; dobrze mieszamy)
4. Siekamy zioła.
5. Ryż przekładamy do miski, dodajemy zioła, paprykę, chilli oraz otartą skórkę z cytryny i sos. Wszystko dobrze mieszamy. Przyprawiamy do smaku.

Brak komentarzy: