czwartek, 17 lipca 2008

Zupa krem marchewkowo-porowa

Bardzo smaczna zupa krem. Przyciaga uwage swoim slicznym zielonym kolorem! Od razu ostrzegam, ze nie jest to potrawa jak pomidorowka - najesc sie do syta. Natomiast znakomicie nadaje sie jako wstep do obiadu. przepis z Easy Food. (na 6 osob)

 


- 6 duzych marchewek (obrane i pokrojone)
- 4 pory (pokrojone)
- 2 zabki czosnkuc (pokrojone)
- 500ml wywaru z wloszczyzny
- sol i swiezo zmielony pieprz
- 125ml mleka
- 250ml smietany
- 1 por (cieniutko pokrojony, do przystrojenia)

1. Do wywaru w garnku wrzucic marchew, por i czosnek. Doprowadzic do wrzenia i powoli gotowac, az warzywa beda miekkie.
2. Zmiksowac wszystko za pomoca blendera. Masa musi byc gladka, o kremowej konsytencji
3. Dodac przyprawy, mleko i smietane. Gotowac jeszcze przez 19 minut.

Zupe nalac do talerzy (ok. 2 lyzki wazowe/os), posypac drobno pokrojonym porem. Podawac z grzankami.

3 komentarze:

żmudek pisze...

Jesteś boska z tym blogiem!!! Nie mogę się doczekać jak coś mi upichcisz!!! :DD

buziaczki
żmudek :)

Kinia pisze...

Kasiu, jaka smietane dodalas? 18% czy moze 30%?
Kinia

Abi pisze...

Kiniu, uzywam irlandzkiej smietany - fresh cream w zakrecanych buteleczkach z Avonmore :) trzydziestka to na bank nie jest