Przepis na rybke jest od mojej mamy, ona natomiast ma go z telewizji. Jest to potrawa uniwersalna, dobra na cieplo i na ziomno, z ryzem lub chlebem. Wg mnie znacznie smaczniejsza jest nastepnego dnia kiedy wszystkie smaki sie 'przegryza'. Nie jestem znawczynia ryb, wiec uzywam filetow z dorsza (ang. cod), pewnie inne bylyby takze dobre... Najczesciej uzywam filetow mrozonych (wczesniej rozmrazam), a w tych u nas wielkiego wyboru nie ma, wiec padlo na dorsza :)
- dwa filety dorsza
- 3 marchewki
- seler (nie: naciowy)
- por
- pietruszka
- cebula
- 1/2 tubki przecieru pomidorowego (to bedzie ok. jednego sloiczka, puszki)
- ketchup
- pieprz, vegeta, cukier (1/2 tsp), sol
- maka
1. Rybe pokroic, przy[rawic sola i pieprzem. Obtoczyc w mace i usmazyc.
2. Zetrzec na tarce (grube oczka) warzywa, drobno pokroic pora oraz cebule.
3. W garnku na oleju/oliwie przesmazyc cebule i dodac warzywa.
4. po 5 minutach dolac wode - tak aby warzywa byly lekko zakryte. Przykryc pokrywka i dusic 20 minut. Co jakic czas nalezy sprawdzac poziom wody, w razie potrzeby dolac.
5. Nastepnie dodac przecier pomidorowy, troche ketchupu, pieprz, vegete, sol i pol lyzeczki cukru.
6. Dusic az do wyparowania wody.
Usmazona rybe przelozyc do polmiska (najlepiej zaroodpornego), nastepnie warzywa.
Piernikowe milky way
5 tygodni temu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz